четвртак, 01. јул 2010.

HOOPONOPONO - Žao mi je,oprosti mi,volim te i hvala ti

NAJNEOBICNIJI ISCELITELJ NA SVETU

To je dr Ihaleakala Hew Len, psiholog sa Havaja, koji je sam izlečio čitavo odelenje najtežih pacijenata psihijatrijske bolnice za kriminalce, a da sa njima lično uopšte nije radio. Proučavao je njihove bolesničke kartone, a zatim bi njihov problem rešavao u sebi. Koristio je havajski tradicionalni proces lečenja nazvan ho’oponopono koji se temelji na principima potpune odgovornosti.

Dr Len proveo je četiri godine radeći u havajskoj državnoj bolnici (Hawaii State Hospital) na odelenju za mentalno bolesne kriminalce. Atmosfera na odelenju je bila sumorna, osoblje je neprestano bilo na bolovanju i davalo otkaze. Niko se tamo nije mogao duže zadržati. Bolesnici su bili nasilni i dnevno bi izbila barem 3-4 sukoba među njima. Primali su jake lekove, a često su ih morali i vezivati. Nakon što je dr Len tamo radio atmosfera se popravila, osoblje je bilo sve zadovoljnije, više vremena su provodili na poslu. Bolesnici su bili sve mirniji, ukinuta im je terapija lekovima i pušteni su kućama (iako to niko pre nije mogao očekivati). Danas je to odelenje bolnice zatvoreno.

Na koji način je to dr Len uspeo?
“Iscelio sam onaj deo mene koji je njih stvorio” odgovara.

Objašnjava kako je sve u našem životu naša odgovornost, samim tim što je u našem životu.

Ako npr. čujemo da se negde dogodio neki čin nasilja ne možemo se pretvarati da se to nas ne tiče. U krajnjoj liniji mi smo svi jedno, povezani smo sa svime, tako da je čitav svet naša kreacija.

Nismo krivi za ono što se događa, ali smo odgovorni.

Na nama leži odgovornost, da iz svoje svesti izbacimo negativne misli/uverenja, koja su dopustila stvaranje neželjene situacije.

Tačnije, mi ništa ne trebamo učiniti, jer sve promene čini Duh, već samo zamoliti da se promena dogodi. Nikada ne znamo šta se u stvari događa, jer nemamo dovoljno informacija (dr Len često navodi istraživanje koje pokazuje kako je naš intelekt svestan samo 15 do 20 bitova informacija u sekundi od postojećih milijun koji se događaju ispod njegovog praga svesti). Pošto nemamo istinske svesti o tome, šta se događa u svakom trenutku, sve što možemo učiniti je, predati se i verovati. Dr Len kaže: “Kako bi bio delotvoran , terapeut mora biti 100 % odgovoran za kreiranje problematične situacije; tj. mora biti voljan videti, da su uzrok problema pogrešne misli u njemu, ne u klijentu. Čini se da terapeuti nikad ne uočavaju, da kad god postoji neki problem, oni su uvek prisutni!”

Ho’oponopono je stari havajski proces rešavanja problema. Prema njemu isceljivati znači voleti sebe. Ne možemo pomoći drugome, ako nismo prvo sebe doveli u red. Problemi su samo sećanja, koja se neprestano ponavljaju u našem umu, tj. našoj podsvesti. Ako se želimo rešiti problema, trebamo ih “očistiti” iz svog uma. Tehnika koju dr Len koristi za takvo čišćenje vrlo je jednostavna. Kada god vidi nešto što treba rešiti kaže: “Žao mi je. Molim te oprosti mi. Volim te. Hvala ti.” I to neprestano ponavlja. “Kad sam radio sa pacijentima u bolnici, pogledao bih njihov karton i osetio bol u sebi. To je bilo zajedničko s,ećanje. To je bio program koji je uzrokovao da pacijent deluje onako kako deluje. On nije imao kontrolu. Bio je zahvaćen u program. Kad sam osetio program, očistio sam ga” objašnjava dr Len.

Tradicionalnu havajsku tehniku pokore, opraštanja i preobražaja Ho’oponopono obnovila je Mornah Simeona, kahuna (“čuvarica tajni”, duhovna isceliteljka) i ćerka poslednje havajske kraljice Liliuokalani. Pomoću nje, terapeut pretvara sopstvene pogrešne misli/uverenja u savršene misli Ljubavi. U tom procesu terapeut povezuje svoj um sa Originalnim Izvorom, onim što drugi zovu Ljubav ili Bog. Tada terapeut od Ljubavi zatraži da ispravi pogrešnu misao koja je stvorila problem u njemu, a i u njegovom klijentu. Ta molba je proces pokore i opraštanja od strane terapeuta: “Žao mi je što su pogrešne misli u meni prouzrokovale problem za mene i za klijenta; molim oprosti mi “. Kao odgovor na ovaj zahtev, Ljubav započinje mistični proces preobražaja pogrešnih misli, neutralizirajući negativne emocije koje su prouzrokovale problem. U sledećem koraku, Ljubav otpušta neutralizovane energije iz misli, ostavljajući ih praznima, istinski slobodnima. Kada su misli jednom prazne i slobodne, tada ih Ljubav ispunjava Sobom. Rezultat: terapeut je obnovljen u Ljubavi, a sa njim i njegov klijent kao i svi ostali koji su u problem uključeni.

Problemi su samo sećanja, tj. ponavljanja starih programa iz prošlosti, koja nam se pojavljuju, samo kako bi nam dala šansu da vidimo očima Ljubavi i delujemo iz inspiracije. Inspiracija je Božanstvo koje nam šalje poruku. Božanstvo je naše nulto stanje – tamo gde nemamo nikakvih granica, nikakvih sećanja, nemamo identiteta. Ništa osim Božanskog.

Kada je čovek slobodan od sećanja, on je svoje Božansko Ja, onakvo kakvim ga je Bog stvorio, na svoju sliku i priliku.

Kad je naša podsvest u nultom stanju, ona je bezvremena, bezgranična, beskrajna i besmrtna. Kada sećanja diktiraju, ona je zaglavljena u vremenu, mestu, problemima, nesigurnostima, haosu, razmišljanju. Isus je rekao: “Tražite prvo Kraljevstvo nebesko (nulto stanje) i sve će vam se drugo nadodati (inspiracija).” Nulto stanje je prebivalište vas i Božanstva “od kojeg dolaze svi blagoslovi – Bogatstvo, Zdravlje i Mir.”

Božanska Inteligencija je u nama, a od nje nam dolazi sva inspiracija. Ona nije negdje izvan nas, po nju ne treba nikuda ići, nikoga ne treba tražiti. Ona je već u nama!

4 коментара:

 1. U pravoslavlju je taj princip ljubavi prisutan kroz: Molimo se za naše neprijatelje kako bi spasili svoje duše...

  ОдговориИзбриши
 2. Ili kao sto rece Otac Tadej : " Kakvim se mislima bavimo, takav nam je zivot"... Zar ne? Da li vidite da sve duhovnosti i sve mudrosti funkcionisu po istom principu...sa malim varijacijama...

  ОдговориИзбриши
 3. Apsolutno mnoge kulture i narodi su razvili slične metode, U praksi uvek gledamo u tuđu sredinu a kod sebe i ne primećujemo šta radimo

  ОдговориИзбриши
 4. U hriscanstvu nas uce zahvalnosti.....da je se setimo i kada smo ddravi,srecni,imamo i td....a i kada to nemamo da se setimo da ce proci ,,,pa opet kazemo hvala Bogu ....hvala Bogu i na ovoj stranici koju je postavio pred mene da bi nesto novo dodala dosadasnjem znanju,,,,,,hvala ,hvala,hvala

  ОдговориИзбриши